Mye lys tilføres bygget via lysgård

Basen

Facts

Address: Thormøhlens gate 49 A

Built year: 2016

Canteen:Yes

Parking:Yes

Det Norske Veritas GL and the Norwegian Food Safety Authority can be found in Basen, our newest building at Marineholmen.

Basen has been built to a very high environmental class and is therefore one of the first buildings in Bergen to  be given the  BREEAM Excellent classification.

Read more about BREEAM here

Certification is based on documented environmental performance in nine categories: energy, health and indoor environment, land use, materials, management, pollution, transportation, waste and water. 

 BREEAM is a tool for the environmental classification of buildings. BREEAM-NOR is the Norwegian version, which is adapted to Norwegian conditions. Classification comprises 5 levels 

 

Contents

The building houses offices, labs, canteen, conference rooms, bike parking, car parking, changing room facilities and 250 workplaces.

Core factors for environmentally-efficient design

Double glass façade, which is a part of the building's energy concept. This is continuous over two floors. On the outer side, it has a smooth weather skin in glass, bolted to vertical steel profiles. There is a distance of 60 cm from the outer façade to the insulated inner façade. In the intermediate space, automatic sunscreens and vents will be installed at the top for ventilation and shut-off, in the summer and winter, respectively. During the winter, the double glass façade will act as insulation. During the summer, opening the hatches will help release warm air. The glass in the façade also has good thermal properties, thereby minimising heat loss. The outer glass has an organic pattern, a "network" of transparent ceramic print. The pattern should help hide the sunscreens when they are rolled down. Thus, the double glass façade will give the building an architectural, more permanent expression, without the sunscreens being prominent and visible.

The building has a central atrium with a glass roof, which also provides valuable daylight in the building's core. For example, the atrium ensures that all workplaces towards the centre of the building receive sufficient daylight.

Solar cells on the roof that together produce 80,000 kWh. GC Rieber Eiendom is curious about the energy solutions of the future. Since the establishment of solar cells is relatively new in Norway and Bergen, it is desirable to test how this will work in practice and how the solar conditions at Marineholmen and in Bergen really are. Several measuring points have been established and the results of these measurements will be made available to specialist communities, consultants and other building owners. 

All cooling is supplied by seawater from the city fjord via the Energy Plant at Marineholmen. The seawater intake is located at a depth of approximately 100 metres in order to achieve a stable temperature of around 8 degrees. DNV-GL will use the same water in its laboratory tests. 

Basen at Marineholmen can easily be adapted to other tenants or working methods in the future. Please contact  us if you would like more information about the building.

Key figures for areas

See film from the construction process