Ægir6000

Fra Marineholmen til de største havdyp

Undervannsfarkosten Ægir bor på Marineholmen, men trives best på verdens største havdyp. Den er verdensledende i sitt slag og høster skryt fra internasjonale havforskere etter sitt første sommertokt.

“Vi har gjennomført et utrolig vellykket tokt uten nedetid  for Ægir. Forskerne står i kø for å booke plass på toktene som planlegges i 2017,” sier Stig Vågenes som er leder for ROV-systemer ved NORMAR (Norwegian Marine Robotics Facility) på Universitetet i Bergen.

Den fjernstyrte undervannsroboten (ROV) Ægir6000 er den første i sitt slag som er klassifisert for bruk ned til 6000 meters havdyp. De vanlige kommersielle ROV’ene som brukes blant annet i olje- og havbruksvirksomhet er normalt klassifisert til 2500 meters dyp. Stig Vågenes og hans kolleger har også håndtert utvikling og klassifisering av alt utstyret Ægir skal håndtere på de store havdyp. Også dette er nyvinningsarbeid i global målestokk.

ROV’en som er utviklet av Kystdesign i Haugesund, er utstyrt med en rekke sensorer og utstyr for temperaturmåling og prøvetaking fra vannmasser, biologisk materiale og havbunnssedimenter. Når Ægir ikke er ute på dypt vann, befinner den seg i Norsk Havlaboratorium på Marineholmen. Her finner du et verdensledende teknologi- og utviklingsmiljø innen datainnsamling i havet og på havbunnen.

Stor verdi for forskning

 Ægir ble levert til Norsk Havlaboratorium på Marineholmen i 2015. Bak Norsk Havlaboratorium står Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet og Forsvarets forskningsinstitutt, og er en satsning på felles fasiliteter og et felles løft for samarbeid og innovasjon. Sissel Rogne, Direktør i Havforskningsinstituttet kunne under den offisielle åpningen av Norsk Havlaboratorium fortelle at initiativet kommer fra forskerne selv, som ønsker å jobbe sammen om de store utfordringene. "De tre store grenene i norsk økonomi; olje, fiskeri og havbruk, krever alle overvåkingsteknologi for å leve sammen på en bærekraftig måte.».   

Årets store sommertokt med forskningsskipet G.O. Sars var det første reelle forskningstokt der Ægir ble brukt. Toktet strakte seg over to måneder med deltagelse av internasjonale forskere fra en rekke land. Forskerne fikk gjennomført omfattende datainnsamling fra havmassene og havbunnen langs Norskekysten, Vøringplatået, Jan Mayen,Svalbard og havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Under sommerens tokt opererte Ægir ned til 3700 meters havdyp

 “Forskernes tilbakemelding var enstemmig. Ægir er en unik farkost med eksepsjonelle bruksegenskaper, stabilitet og driftssikkerhet. Det er ingen tvil om at Ægir har en stor verdi for all marin forskning på store havdyp. I februar 2017 mobiliserer vi Ægir for bruk på det nye forskningsfartøyet Dr Fridjof Nansen” sier Vågenes.

Ægir er skreddersydd for norske forskningsfartøy, men kan også brukes på andre fartøy. Den er koblet til moderskipet med en flere kilometer lang navlestreng av stål som forsyner den med strøm og sender bilder og data opp til overflaten. Skulle det blåse opp, kan ROV-en takle opptil kuling styrke.

Miniubåten er finansiert av Forskningsrådet og skal være en nasjonal forskningsinfrastruktur. Havforskningsinstituttet og Christian Michelsen Research er UiBs partnere i samarbeidet. Forskerne ønsker å dele funnene sine med så mange som mulig. 

Klikk her for å se film fra sommerens dyphavstokt (åpnes i nytt vindu).