Hatch, Marineholmen

Hatch – klekkeri for verdens mest lovende marine gründere

Innerst i BTOs lokaler på Marineholmen finner du en sjelden samling av internasjonale gründere. De kommer fra Thailand, India, Indonesia, Portugal, UK, USA og Norge. Felles for dem alle er at de er plukket ut av Hatch og invitert til et tre måneder langt akseleratorprogram som skal hjelpe dem til internasjonal suksess.

Hatch ble grunnlagt i 2017 og er verdens første akseleratorprogram innen akvakultur. Målet er å videreutvikle lovende marine oppstartbedrifter slik at de kan ta ledende posisjoner i et globalt marked og bidra til en mer bærekraftig akvakultur.

– Det er som en MBA for oppstartere, forklarer Wayne Murphy som er ansvarlig for programmet. Han er irsk, og leder Hatch sammen med kollegaer fra Tyskland og Australia. Det tre måneder lange programmet er nøye planlagt og oppstartbedriftene er plukket ut gjennom grundige undersøkelser. – Vi leter etter potensielle deltakere på internasjonale konferanser, i media og gjennom nettverket vårt, forklarer Murphy og legger til at de stiller høye krav til bedriftene som plukkes ut. I bytte med en eierpost, tilbys selskapene 25 000 euro i utviklingsstøtte, samt deltakelse i akseleratorprogrammet. Mer innovasjon fra mindre selskaper Murphy er ikke i tvil om at det er de små oppstartbedriftene som kommer til å skape den største innovasjonen innenfor global akvakultur. 

– De store selskapene beveger seg langsommere, erfarer han. Små gründermiljøer snur seg fort og har en mer offensiv innstilling. På Marineholmen gjennomgår bedriftene et intensivert program der de får møte både likesinnede og mer erfarne gründere. I tillegg får de kontakt med noen av verdens største og mest interessante potensielle kunder. – Gjennom programmet opparbeider de et helt spesielt nettverk. Vi trekker inn eksperter og entreprenører som har vært gjennom samme situasjon og som deler sine erfaringer. De store sjømatselskapene er også med. Akkurat nå har vi mentormøte med lederen for bærekraft i Marine Harvest, forteller Murphy.

Kortreist kompetanse

Det meste av kompetansen finner de imidlertid i nærmeste nabolag. – Det er ekstremt mye interessant marin virksomhet her på Marineholmen. At Cargill og Lerøy Seafood Group flytter inn i nabobygget, får stor betydning for oss, fastslår han. Cargill er hovedsponsor for akseleratorprogrammet, men også DNB og BTO er viktige støttespillere. 

– Klyngemiljøet gjør Marineholmen til et perfekt sted for oss å være. Her har vi infrastrukturen, menneskene, selskapene og kompetansen vi trenger. Med potensielle kunder like rundt hjørnet kan gründerbedriftene etablere verdifulle kontakter, sier Murphy og legger til at de store sjømatselskapene på sin side har vist stor interesse for Hatch og gründermiljøene som deltar.

Inviterer til pitch

Det tre måneder lange intensive akseleratorprogrammet nærmer seg nå slutten, og de åtte bedriftene gjør seg klare for å selge inn idéene sine under International Demo Day som finner sted 28. juni 2018 på Akvariet i Bergen. Ifølge Wayne finnes det ikke et mer spennende sted for bedrifter som søker midler for videre vekst. Her treffer de investorer og andre interessenter, men arrangementet er interessant også for andre. – På International Demo Day får man en unik mulighet til å oppdatere seg på den nyeste innovasjonen innen havbruk. Her får man også innblikk i hvordan verdens første havbruksakselerator jobber. Eventet blir streamet live, forteller Murphy.