Hils på Reken Roger

Scampi er en delikatesse med et miljømessig frynset rykte. Men snart kan du spise scampi med god samvittighet!

På Marineholmen har sjømatselskapet Shrimp Vision etablert et bærekraftig oppdrett av kongereker. Den første leveransen av 2 000 scampi ble en formidabel og kortreist suksess. De ferske scampiene havnet nemlig på menyen til den nyåpnede restauranten Damsgård over Småpudden.

- Vi ble litt sentimentale og måtte beholde èn av rekene fra første utsett. Den har fått navnet Roger, ler daglig leder Tarald Kleppa Øvrebø.

Fra olje til havbruk

Både han og medgründer Sjur Øyen har bakgrunn som ingeniører i oljeindustrien men valgte i 2016 å videreutdanne seg innen havbruk. De traff hverandre som studenter på UiBs nye masterprogram i havbruk og sjømat, og bestemte seg etter hvert for å satse på bærekraftig oppdrett av scampi.

Generelt sett er oppdrett av tropiske reker lite bærekraftig, og ofte basert på primitive produksjonsmetoder. Lang transport i nedfryst tilstand bidrar til et enda større fotavtrykk. Dette ville de to gründerne gjøre noe med.

- Vi ønsket å produsere bærekraftige, kortreiste scampi til det norske markedet, forteller Øvrebø.

Henter vann fra Byfjorden

Shrimp Vision er etablert i VIS Startup på Marineholmen – tett på verdensledende kompetanse innen både akvakultur, marinbiologi og RAS-teknologi. I nærmeste nabolag finnes også katapult-senteret og Mattilsynet med rådgivere innen matkvalitet og dyrevelferd.

- Vi er midt i smørøyet, konstaterer Øvrebø. Det RAS-baserte oppdrettet henter saltvann fra Byfjorden som varmes opp til 28 grader og sirkuleres gjennom et renseanlegg. Øvrebø legger ikke skjul på at den særegne infrastrukturen på Marineholmen har hatt avgjørende betydning for satsingen.

- Vi startet med 2 000 rekelarver, men målet i den første piloten er mellom 50 og 100 tonn, sier han.

Øvrebø har tro på at dette kan bli en ny oppdrettsindustri i Norge.

- Den norske importen av scampi ligger på 2 000 tonn årlig, mens tallet for Europa ligger på nesten 300 000 tonn scampi, så potensialet er enormt, sier han.

Utfordringen er å kunne konkurrere på pris , men Øvrebø er optimistisk.

- Etter hvert som vi får testet ut og forbedret prosessen, har jeg god tro på at vi skal klare det.

Når det gjelder kvalitet, er det bare skryt å få. Rekegründerne har fått med seg kjendiskokken  Christopher Haatuft som kulinariske mentor til selskapet. Haatuft gir de kortreiste rekene terningkast seks på smak og konsistens. Han mener det merkes på smaken at de er vokst opp i fersk og friskt norsk sjøvann, og har stor tro på markedet for bærekraftig scampi.