Hummeroppdrett på Marineholmen

- Vi skal produsere verdens reneste og mest bærekraftige hummer!

Aslak Heining er daglig leder i Pure Lobster som sammen med GC Rieber etablerer oppdrettsanlegg for hummer midt på Marineholmen.

3 tonn hummer

Anlegget vil stå klart i 2022 og planen er i første omgang å produsere opp til tre tonn hummer som vil få en bærekraftig reise fra basseng til restauranttallerken.

Interessen blant restaurantene er stor. - Vi produserer for et kresent restaurantmarked, og så lenge vi leverer høy kvalitet vil etterspørselen være god, sier Heining. I et eget smakspanel har selskapet fått med seg dyktige kokker fra de anerkjente restaurantene Bare og Lysverket som skal sikre at kvaliteten i produktet holder seg helt i toppsjiktet.

Spiser grønnsaker

Ferskvannshummeren er lite kresen i matveien, og spiser for en stor del plantebasert kost, noe som gir et langt lavere fotavtrykk enn hummerarter som livnærer seg på andre krepsdyr.

Ved hjelp av RAS-teknologi, effektive energiløsninger, lokal produksjon og bærekraftig fôr, skal Pure Lobster produsere verdens reneste og mest bærekraftige hummer. På denne måten vil selskapet revolusjonere skalldyrsmarkedet og sette en ny standard for bærekraftig matproduksjon.

- Myndighetene ønsker en femdobling av sjømatproduksjonen innen 2050. For å komme dit må vi også drive med nye arter og oppdrettsmetoder, mener Heining.

Eneste i Norge

Så langt har Pure Lobster etablert en lab i Marinehallen bestående av 9 akvarier, et oppdrettskar på 500 liter med eget klekkeri samt egne seleksjonskar. I tillegg gjennomfører de nå et pilotanlegg på Høyteknologisenteret med dispensasjon for oppdrett av krepse-arten Rødklo. Det endelige anlegget vil stå klart i 2022 i lokalene T41 på Marineholmen og vil være det første i sitt slag i Norge - om ikke i Europa.

Vil bli verdensledende

Heining har en bachelor i biologi og havbruk fra UiB og startet Pure Lobster i 2020. Han eier selskapet sammen med fire med-gründere som til sammen har kompetanse innenfor både havbruk, jus og økonomi. De har kontorplass på VIS og ser store fordeler i å være en del av et innovativt nettverk med andre gründere.

- Vi ønsker å bli verdens- ledende innenfor vårt felt, og mener det er en realistisk ambisjon, sier Heining. Han mener forutsetningene er spesielt gode gitt den helt spesielle infrastrukturen som finnes på Marineholmen.

- Her er vi omringet av verdensledende havbruk- Det er helt unikt å kunne ha kontorer, egen lab og RAS-anlegg innen en radius på noen hundre meter, avslutter han.