Marineholmen makerspace

Marineholmen Makerspace: Boltreplass for kreative innovatører

Savner du sløyden på skolen? Liker du å skape, kode, snekre og utvikle? Har du en idé til et produkt som du vil prototype? Da er Marineholmen Makerspace noe for deg! Og det beste av alt? Våre leietakere får rabatt!

Vi er nok fortsatt en hemmelighet for mange, men opplever at stadig flere oppdager oss, forteller Bjarte Horn som er prosjektleder for Marineholmen Makerspace. Initiativet er et samarbeid mellom BTO og foreningen Bergen Makers som til sammen består av makere, oppstartsbedrifter og gründere.

Men hva er en maker?

– En maker er rett og slett en som lager noe, enten som privatperson eller gründer. Et Makerspace er et internasjonalt fenomen – kanskje en reaksjon på alt for mye stillesittende teoretisk læring, spør Horn med et smil. – Mantraet vårt er «Lære gjennom å skape», forteller han. Vi er til for private personer som ønsker å skape noe, lage noe fysisk, er nysgjerrig, ønsker å lære, dele, leke og ha det gøy. Vi er også til for oppstartsbedrifter som ønsker å prototype og teste ut fysiske produkter. Vi har jo mange oppstartsbedrifter i miljøet – blant annet i Nyskapingsparken. Men vi er åpen for alle, presiserer Horn. Det skal være lav terskel for å komme inn. Det er enkelt å melde seg inn, og prisen er overkommelig for de fleste: 500 kroner i måneden.

Hvordan melder man seg inn?

– Det gjør du enkelt på nettsiden marineholmenmakerspace.no. Det finnes to medlemskategorier: Skaper (koster 500,- per bruker) og Nyskaper (koster 1100,- for inntil fem personer i samme gründerbedrift). Som medlem kan du boltre deg med både 3D-printer, laserkutter, CNC-fres og sirkelsag. Skal du benytte laserkutter og 3D-maskin, kreves det imidlertid et lite kurs i forkant, mens CNC-fresen krever instruktør, forklarer Horn. – Ellers er det meningen at man hjelper hverandre. Her er alltid folk, og alltid noen å spørre. Vi har også en verksmester som er praktisk anlagt og kan instruere i bruk av maskinene. Dessuten har vi materiell til både laserkutter, materiell for 3D-printer, CNC-fres og mye annet. Du betaler etter forbruk, legger han til.

Arrangerer kurs

I tillegg til medlemskap arrangerer Marineholmen Makerspace også en rekke kurs og foredrag – fra koding til knivsliperkurs. I forrige måned stilte 22 deltakere bevæpnet med sløve kniver og lærte å slipe dem av en ekte, sertifisert knivsliper. Og i slutten av mai startet vi opp kodeklubben CoderDojo som er helt gratis! Denne er åpen for både barn og voksne og har allerede rukket å bli populær. CoderDojo er et internasjonalt kodeklubb-konsept som er etablert i mange land. Likevel er det nok kursene i laserkutter og 3D-printing som har vært mest etterspurt. De er alltid fulle, forteller Horn.

Hvor kan man få informasjon om kursene?

– Det beste er å følge oss på Facebooksiden vår Marineholmen Makerspace. I tillegg finner du alle arrangementene våre på nettsiden Marineholmenmakerspace.no, avslutter Horn.