Dypvannsforskning – Dypets hemmeligheter

wave

Nye arter oppdages hver gang undervannsfarkosten Ægir 6000 drar på tokt.

Sakte-TV fra det hemmelige livet på havets dyp gir verdifull kunnskap for forskerne på Marineholmen.

Undervannsfarkosten Ægir 6000 representerer det aller nyeste innen ROV-teknologi og tilhører Norsk halvlaboratorium på Marineholmen. Med denne kan forskerne få verdifull og helt banebrytende informasjon om havliv så dypt som 6000 meter under havoverflaten. Fartøyet er utstyrt med en rekke sensorer og utstyr for temperaturmåling og prøvetaking fra vannmasser, biologisk materiale og havbunnssedimenter. Forskerne kan følge med i real-time, direkte fra havets dypeste bunn. På hver tokt oppdages nye arter når den nye farkosten leverer opptak og bilder som ingen mennesker har sett før.

Ægir 6000 kan nå hele 99 prosent av verdens dyphavsområder og vil gjøre det mulig for forskere å finne svar på en rekke uløste mysterier.  De kan følge klimaendringene i havet tett  og overvåke blant annet hvordan økt temperatur påvirker dyreplankton, fisk og andre marine arter.

I tillegg til å utvikle fremtidsrettet teknologi for innsamling av havdata, er Norsk halvlaboratorium også et ”kreativitetslaboratorium” for ingeniører, forskere og studenter på tvers av institusjoner, bransjer og fagfelt.

En sjøgrønn fremtid

Havdypene
Dypvannsforskning

Se også

Innovasjonsbydel

keyboard_arrow_up