Marineholmen Seniorbolig – for aktiv aldring og godt fellesskap

Publisert: 16/07/2025
Kategori: Marineholmen
  • 52 utleieleiligheter for seniorer
  • 17 studenthybler
  • Fellesarealer: besøksleilighet, trimrom, oppholdsrom m.m.
  • Alle leilighetene får balkong ut mot Puddefjorden
  • 2- og 3-romsleiligheter med heis og universell utforming
  • Leilighetene gir rom for at beboere kan bo livet ut, selv hvis de blir sengeliggende og pleietrengende
  • Byggestart: Høsten 2024
  • Planlagt ferdigstillelse: Slutten av 2026 | GC Rieber Fondene vil starte arbeidet med å finne leietakere tidligst høsten 2025.  Dersom du er interessert i å bli kontaktet da, send e-post til GC Rieber Fondene her.
  • 52 utleieleiligheter for seniorer
  • 17 studenthybler
  • Fellesarealer: besøksleilighet, trimrom, oppholdsrom m.m.
  • Alle leilighetene får balkong ut mot Puddefjorden
  • 2- og 3-romsleiligheter med heis og universell utforming
  • Leilighetene gir rom for at beboere kan bo livet ut, selv hvis de blir sengeliggende og pleietrengende
  • Byggestart: Høsten 2024
  • Planlagt ferdigstillelse: Slutten av 2026 | GC Rieber Fondene vil starte arbeidet med å finne leietakere tidligst høsten 2025.  Dersom du er interessert i å bli kontaktet da, send e-post til GC Rieber Fondene her.

Et nytenkende boligkonsept der eldre og unge bor side om side

Med Marineholmen Seniorbolig tar GC Rieber Fondene et tydelig grep for å utfordre og fornye hvordan vi tenker om aldring, fellesskap og bolig. Bak prosjektet ligger et sterkt ønske om å skape noe mer enn bare et sted å bo – det skal være en arena for livskvalitet, deltakelse, frivillighet og kultur.

GC Rieber Eiendom bygger for fremtiden – bokstavelig talt

Marineholmen Seniorbolig realiseres i hjertet av Innovasjonsdistriktet på Marineholmen, og det er vi i GC Rieber Eiendom som bygger prosjektet – på oppdrag fra GC Rieber Fondene. Dette er ikke tilfeldig. En del av vår kjernevirksomhet er å utvikle bærekraftige og nyskapende nærings- og bymiljøer, og derfor er dette prosjektet en naturlig forlengelse av det arbeidet vi gjør: Å bygge for fremtiden.

I tillegg til de 52 seniorboligene får prosjektet også 17 studenthybler, fortrinnsvis for folkehelsestudenter ved Høgskulen på Vestlandet. Hyblene vil være med på å bidra til et variert bomiljø, og tiltaket er ment å styrke båndene mellom generasjonene og fremme et levende, inkluderende fellesskap. I tillegg skal det gjennomføres forskning på hvordan denne boformen påvirker livskvaliteten, med mål om å dokumentere og videreutvikle konseptet for fremtidige generasjoner.

– Skal vi bare bygge flere sykehjem, eller skal vi våge å stille spørsmål ved hvordan vi ønsker å leve når vi blir eldre? Dette prosjektet handler om å finne nye svar, sier Bjart Nygaard, Styreleder i GC Rieber Fondene. – Vi ønsker å ta en posisjon hvor vi bidrar til å utvikle nye boformer og fellesskap som kan styrke livskvaliteten for eldre – og samtidig inspirere andre til å tenke nytt, avslutter han.

Portrettbilde av Bjart Nygaard, styreleder i GC Rieber Fondene

Styreleder i GC Rieber Fondene, Bjart Nygaard.

Et samfunn i endring trenger nye svar

Samfunnet står overfor store demografiske utfordringer. Ifølge Helsedirektoratet var det i 2022 totalt 34 998 sykehjemsplasser i Norge, noe som gir en dekningsgrad på kun 16,3 % for personer over 80 år. Samtidig viser befolkningsframskrivingene fra SSB at andelen eldre vil øke betydelig i tiårene som kommer, uten at kapasiteten i helse- og omsorgstjenestene øker i samme takt. Uten nye boformer og løsninger vil dekningsgraden kunne falle til under 13 % innen ti år – med store konsekvenser for både enkeltmennesker og samfunnet som helhet.

Marineholmen Seniorbolig er derfor mer enn et bygg. Det er en ny modell. Et sted hvor trygghet og tilhørighet går hånd i hånd med aktivitet og livsglede.

Helgetun viser vei – erfaringene vi tar med oss til Marineholmen

Marineholmen Seniorbolig bygger videre på erfaringene fra Helgetun i Sædalen, GC Rieber Fondenes første sosiale boligprosjekt for seniorer. Helgetun ble etablert i 2019 som et svar på utfordringene knyttet til ensomhet og passivitet blant eldre. Her bor 40 seniorer i 31 leiligheter, med livsløpsstandard og tilgang til fellesarealer som stue, treningsrom og parsellhage. Fellesskapet skapes gjennom beboerdrevne aktiviteter som turgrupper, middager og kulturelle innslag – og modellen har vist seg å ha positiv effekt på både fysisk og psykisk helse.

Disse erfaringene gir et solid grunnlag for å videreutvikle og teste nye konsepter på Marineholmen, i tett samarbeid med forskningsmiljøer innen folkehelse og aldring.

Allmennyttige aktører som drivkraft for innovasjon

Gjennom GC Rieber Fondene har vi lang tradisjon for å støtte samfunnsnyttige initiativer – ikke bare med midler, men med utviklingskraft. Fondene har vist hvordan private og frivillige aktører ofte er først ute med å teste ut nye løsninger, der det offentlige gjerne går i samme spor.

Marineholmen Seniorbolig er et slikt eksempel: Et nytenkende boligkonsept som kombinerer frivillighet, generasjonsmøter, fellesskap og folkehelse – og som potensielt kan avlaste både helsevesen og økonomi, samtidig som det gir økt livskvalitet for den enkelte.

Et levende hus – i et levende bymiljø

Seniorboligene skal også fungere som en møteplass for hele nærmiljøet – et slags moderne grendahus. Det legges til rette for sosiale aktiviteter, frivillige initiativer og kulturelle innslag. Fondene har allerede erfaring med å støtte slike tiltak – fra omsorgskonserter og nabolagstrim til operasang på Fløyen – og ønsker å bruke dette som utgangspunkt for å skape fellesskapsarenaer også i dette prosjektet.

Marineholmen Seniorbolig skal være et sted der eldre får leve aktivt og engasjert, der yngre og eldre møtes, og der vi sammen skaper ringvirkninger som styrker hele samfunnet.

Visualisering av seniorboligene som skal bygges på Marineholmen

Over: Visualisering av Marineholmen Seniorbolig.

GC Rieber Fondene vil starte arbeidet med å finne leietakere tidligst høsten 2025.  Dersom du er interessert i å bli kontaktet da, send en e-post via knappen under👇.

keyboard_arrow_up